tisdag, januari 30, 2007

Tvinga Zlatan

Zlatan nobbar blågult. Lagerbäck duckar.

När Lars Lagerbäck säger att han inte tror på att tvinga spelare som inte vill vara med i landslaget är det ett sätt att försöka finta bort markeringen. Men han har fel. Lagerbäck ska tvinga Zlatan till nästa tävlingslandskamp. Det är hans jobb.

Lagerbäcks finter är förståeliga. Hans jobb är att ta ut Sveriges bästa fotbollslag och så länge Zlatan är kvar i Milano misslyckas Lars Lagerbäck med det jobbet. Men genom att framställa landslagsuppdraget som ett frivilligt uppdrag, något en spelare kan välja eller inte, lägger Lagerbäck ansvaret för sitt misslyckande på Zlatan.
    Möjligen lever både Zlatan med en världsbild där Svenska landslaget är som en FA-timme. Som att gå till mörkrummet och leka på fredag eftermiddag, eller att sjunga i skolkören. Men Lagerbäck vet att landslaget inte är ett fritt valt arbete.
    Han vet att Landslaget är en plikt och ett obligatoriskt uppdrag. Att han misslyckats med att förmedla det, att han inte förmått att implementera den kunskapen i lagets bäste spelare är ingenting annat än uselt.
    Lagerbäck säger att han inte tror att det är något personligt bakom avhoppet. Det är också idiotiskt. Med risk för att jag talar i saker jag inte har förstahands uppgifter om: vad skulle det annars vara? Lagerbäck tar ut laget. Zlatan säger nej. Vem tror förbundskaptenen att Zlatan säger nej till? Publiken? Media? SvFF? Landslagets gula strumpor? Eller är det frugan som säger nej?
    Nej. Det är nog så personligt som det kan vara.
    Är det någon som tror att Zlatan skulle behandla Mancini på motsvarande sätt? Eller sin förre tränare i Juve? Nej, jag tror inte det. Inte för att livet var prima där alla gånger, men på det här viset? Nej.
    Visst är det idiotiskt, korkat, barnsligt, tråkigt, omoget och allt annat som folk kommer att skriva imorgon av Zlatan att säga nej, men det är verkligen inte oväntat och Lagerbäck borde ha sett bollen komma och förberett sig.
    Nu har bollen landat och Lagerbäck var inte redo. Istället för att säga som det är:"jag har misslyckats med att samla det bästa laget." riktar han fokus mot Zlatan. Därför vill jag rikta det tillbaka på honom.
    Enligt reglerna är en spelare skyldig att ställa upp i landslaget. De reglerna bör Lagerbäck se till att spelarna respekterar och värderar. Men om han inte själv gör det?
    "Tvinga" är en värdeladdad terminologi som Lagerbäck använder för att skyla över sitt nederlag. Men reglerna tillåter att man "tvingar spelare". Om Lagerbäck inte tror på det så undrar jag vad han tror på. Jag tror i alla fall inte på den metod han använt hittills.

7 Comments:

Anonymous Anonym said...

Att ta med en magsur spoling som osar dålig stämning och sällan presterar bättre än någon annan forward i landslaget är ingen god idé, oavsett om tvång är ett medel eller inte. Att lägga ansvaret på Lagerbäck hade varit rätt om det handlat om pojkfotboll.

Förresten, ska vi byta länkar? You are a good read, sir.

10:34 em  
Anonymous Anonym said...

Är det ngn som ska tvingas är det Lagrell: Att kicka Lagerbäck och Andersson!

11:02 em  
Blogger xx xx said...

hakan, du är länkad

7:08 fm  
Anonymous Anonym said...

Fussball. :-)

Och du, Olle. Visst skrev du det här Zlatan/Lagerbäck-inlägget in character? Som Hård eller någon annan påhittad figur i en framtida berättelse?

8:00 fm  
Blogger xx xx said...

Jag vet inte Håkan. Ibland skriver jag för att tänka. Ibland blir tanken dålig, men texten bra.

9:46 fm  
Anonymous Anonym said...

Håller med dig till fullo. Jag brukar inte gilla det när Zlatan framställs som barnslig och omogen, men i ditt perspektiv blir allt klarare och mer acceptabelt.

Nu vill jag inte vara en sån där människa som folk säger till att "men åk hem om det inte är så bra här då", men Lagerbäck har fallit offer för den kollektiva idiotin inom den gamla svenska fotbollsfalangen som envist konstaterar att individen är underordnat kollektivet. Vad folk inte verkar inse är att IFK Göteborg-dagarna, då kollektivet härskade i världen, är över. Nya tider innebär nya tankebanor, men det gamla gardet har uppenbarligen inte anammat ett annorlunda sätt att tänka på.
Jag tycker att Lars Lagerbäck måste medla, oavsett om gamla svenska "fotbollsexperter" anser att han inte ska "sänka" sig till den nivån. Lagerbäck behöver inte förnedra sig överhuvudtaget, vad han behöver göra är att visa att han är en tränare som vågar stå för både sina misstag och sina ståndpunkter. Detta behöver han inte visa för svenska folket eller media, det är skit samma egentligen. Det viktiga är att Zlatan får veta att även förbundskaptenen har karaktär, och att han är villig att samarbeta.

10:23 em  
Anonymous Anonym said...

P.S. Jag är blatte, eller ser åtminstone ut som en, om någon nu undrade. D.S.

10:24 em  

Skicka en kommentar

<< Home