måndag, april 02, 2007

Skäms Helsingborgsklacken

I lördags under Supercupfinalen demonstrerade Helsingborgs fanklubb Kärnan genom en banderoll som får mig att må illa.
Bakgrund: De vill påverka Svenska Fotbollförbundet att ändra sina regler så att fler spelare från icke EU-land ska få vara på planen samtidigt. Idag tillåts bara tre. Men enligt ett avtal som kallas Cotonou-avtalet som slutits mellan att antal u-länder och EU kan den regeln visa sig vara olaglig. Så långt är allt väl. Helsingborg har alltid velat ändra reglerna efter sin vilja, och frågan ska prövas men fotbollförbundet vill vänta till efter årets Allsvenska för att inte ändra reglerna så nära in på starten.

Anledningen till att banderollen får mig att må illa är att den jämförde Helsingborgs fotbollspelare med Rosa Parks och Martin Luther King. Hif försöker spela ut diskrimineringskortet och då passar klacken på att jämföra laget med två frihetskämpar som båda tog personliga risker för att vinna framgång för andras skull. Men låt mig förtydliga en sak:
Helsingborg tar inga risker.
Hif vill inte vinna framgång för andra, de vill ändra reglerna för att vinna framgång åt sig själva. Genom goda kontakter i dessa länder tror de sig kunna ha fördel framför andra Allsvenska konkurrenter. Det är jävligt lågt att kalla jämföra det med Rosa Parks.

Om Hif hade velat visa en gnutta av det civilkurage Parks och King visade skulle de skita i reglerna och använda spelarna ändå. Men då riskerar de nedflyttning, och de vågar de inte. Det kallar jag inte civilkurage.
Ett annat sätt att visa att man arbetar mot diskriminering vore att köpa spelare från länder som INTE skrivit på Cotonou-avtalet. Då skulle man verkligen visa att det är mänskliga värden som ligger bakom. Men det vågar man inte. Det kallar jag inte civilkurage.

Nu är det inte Hif utan klacken som begått detta övertramp. Så straffas dem som straffas bör. Men även Hif har kallat Fotbollens regler för diskriminerande, och alla lag har de fans de förtjänar. Att klacken sedan kallade Lars-Åke Lagrell för nazist är inte Hifs fel. Men det är tragiskt.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Väldigt bra text som sammanfattade mina egna känslor i frågan, om än något mer välartikulerat. En stilla förhoppning hade varit att någon i Helsingborgsklacken kunde läsa igenom den och ta intryck, men det är väl att vänta sig lite för mycket.

10:49 em  

Skicka en kommentar

<< Home