fredag, maj 11, 2007

War is peace

Försvarsminister Mikael Odenberg tycker att klusterbomber ska förbjudas, men inte för Sverige. Svenska stridsflygplan ska få släppa lemlästande och mördande bomber som förr. Varför? Jo, för att svenska klusterbomber är säkrare, säger han. Säkrare betyder i det här fallet att de exploderar bättre än andra. De ligger inte kvar som landminor och lemlästar i åratal. Sveriges bomber dödar direkt.

När Mikael Odenberg säger säkerhet menar han alltså död. Jag undrar vad han menar när han säger trygghet, frihet och fred.
Andra bloggar om:

Etiketter: ,

2 Comments:

Blogger Vänsterdojjan said...

Dårskapen får ständigt nya ansikten!

11:54 em  
Anonymous Clas said...

Alla vapen dödar men…

Att jämföra den Svenska bomkapsel 90 med en Amerikansk klusterbomb tyder inte bara på stor okunskap utan en oförskämdhet mot den Svenska försvarsmakten.
Socialdemokraterna har tillsammans med alliansen nedrustat försvaret till en sådan låg nivå att man i praktiken skapat ett militärt vakuum vilket vid en konflikt kommer att fyllas av främmande makt.
Den lilla armen som består av 100 flygplan 40000 man 120 stridsvagnar 48 kanoner samt ca 400 stridsfordon skall försvara landet från Haparanda till Ystad, naturligtvis en helt omöjlig uppgift.
Att dessutom avväpna flygvapnet den enda offensiva markvapnet i sin arsenal är helt bisarrt!
Detta skulle innebära att våra få markförband skulle få möta den fulla tyngden av en anfallande fiende, utan att ha möjlighet att kraftigt reducera fiendens styrka med ett flyganfall.
Att dessutom tro att om Sverige skulle avskaffa Bk 90 att en angripare då skulle avstå från att fälla sina klusterbomber över Svenska trupper är inte bara naivt utan oerhört KORKAT!

Ett sådant beslut skulle glädja USA som har gödslat tredjevärlden med klusterbomber och som kommer att fortsätta med det oavsett vad övriga världen bestämmer sig för.
Fakta bombkapsel 90

72 substridsdelar
Räckvidd 10 km från 50 meters höjd fart mach 0,9
Bombyta 250*400 meter

Bombkapsel 90 har funktioner som ska minimera risken för farliga blindgångare. De substridsdelar som inte exploderar senast vid nedslaget, har inbyggda så kallade självförstörings- och självdeaktiveringsmekanismer som gör att de förstör sig själva på mindre än en minut. Om detta inte fungerar töms de på elektricitet och blir därmed ofarliga att hantera.

Användningsområde:
Fientlig trupp, transportfordon, lätt bepansrade fordon, luftvärnsbatterier och flygfält.

Användningsområde enligt Svenska freds:
Skolor, dagis och ålderdomshem.

Fakta Amerikansk klusterbomb CBU-58

650 substridsdelar personminor
1 tändenhet
95 % av stridsdelarna exploderar i bästa fall, vilket resulterar i 33 O-detonerade substridsdelar.
Antal fällda under Gulfkriget 17831 vilket innebär ca 588423 blidgångare (troligen betydligt fler)
Det är dessa vapen som borde förbjudas, vapen som efter 35 år fortfarande lemlästar civila i Kambodja, Vietnamn.

Hemvärnsgeneral Carl von Clausewitz

2:50 em  

Skicka en kommentar

<< Home