torsdag, april 26, 2007

bloggar suger inte

Såklart är bloggar bra, som Niklas kommenterar. Alla som skriver är bra. Alla som publicerar sig är bra. Alla verktyg som underlättar saken är bra. Både för människor och för demokratin. Det är själva runtomkringet jag har svårt för. Tävlingen, portalerna, pingrejset och jakten på popularitet. Lunarstormdemokratin.

Det finns alltid motverkande rörelser. I samhället och på Internet. En rörelse strävar mot mångfald och diversifiering, en annan strävar mot likriktning och konsensus. Dessa pågår samtidigt.

När bloggandet blir en tävling i att hitta dagens grej att kommentera för att synas och få träffar riskerar den alternativa debatten att reduceras till en spegel av den etablerade. De stora mediernas agendasättande ifrågasätts inte då utan bloggarna blir journalisternas hejarklack. För eller emot. Om de ledande bloggskribenterna i fråga också är samma personer som skriver på etablerade och debatterande kultursidor blir bloggeriet ännu ett redskap för de som redan har en offentlig röst och kan se och styra debatten från flera håll samtidigt. Det tjänar knappast människan med den lilla rösten på.

(Vem sa att jag inte kunde låta som en ledarsida? Fy tusan va vackert!)

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Alla gemenskaper riskerar att bli sekter. Så också bloggarna.

9:05 em  

Skicka en kommentar

<< Home